MANIPULAR LES PARAULES

 

 

La vida de les paraules no s’esgota un cop pronunciades ni escrites. Intentem no estar pendents del significat literal del diccionari. Canviem les paraules  de lloc, fragmentem-les i transformem-les en paraules noves.

Fixeu-vos:

1- Logogrif

Consisteix en recombinar les lletres d’un mot inicial, sense que calgui fer-les servir totes a la vegada. Per exemple, de la paraula BARCELONA podríem començar a escriure BARCA, LONA, CABRA, BALENA, CELARAN, CREA, BALCÓ, BALCONERA.

 2. Centons

Consisteix en crear una composició poètica amb versos ja existents que pren un sentit diferents dels poemes originals d’on ha estat extreta cada línia. La regla d’or és que mai es pot manllevar ni menys d’un vers complet ni dos versos seguits.

Hi ha moltes altres opcions per transformar paraules. Per conèixer-les us aconsello que feu un cop d’ull al llibre Verbalia.com de Màrius Serra.

Una altra possibilitat per jugar amb les paraules consisteix en buidar-les del seu significat literal. Per exemple: Si tenim El tren va aturar-se a l’estació de Sants podem obtindre El tren de la vida mai no s’atura.

Penseu que les paraules no blocs indivisibles sinò que cada mot n’amaga d’altres. Si voleu, podeu comprovar quines paraules s’amaguen en el vostre nom i cognoms.

Exemple: Jordi Soler Pau: peu, posar, rosa etc.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.